2022 Broedseizoen bijna van start

Broedseizoen is gestart: sluiting fiets- en wandelpaden

Publicatiedatum: 13 maart 2023

Het broedseizoen van de weidevogels is gestart. Daarom zijn fiets- en wandelpaden op verschillende plekken in het gebied van woensdag 15 maart tot donderdag 15 juni 2022 gesloten.

Weidevogels zoals de grutto, kieviet en scholekster gaan op zoek naar een broedplek om ongestoord hun eieren uit te broeden. Wij houden natuurlijk graag rekening met ze. De (fiets)paden zijn met hekken voor drie maanden afgesloten.

Waar zijn afsluitingen?
De afsluitingen zijn in:

  • De Klein Duivendrechtsepolder (het fiets-/wandelpad en het laarzenpad)
  • De Middelpolder (de laarzenpaden)
  • De Diemerpolder (de weilandpaden)

Alternatieve fietsroute
Wil je toch in de Duivendrechtse Polder fietsen? Maak dan gebruik vande fietspaden in Over-Amstel. De polder blijft ook bereikbaar via de Amstel, omringende fietspaden en de recreatiehofjes.

2022 Broedseizoen - grutto met pul // weidevogel_grutto_met_pul_-_klein.jpg (67 K)

Grutto met pul

Belang afsluiting fiets- en wandelpad
Het fietspad en de wandelpaden gaan dwars door de drie polders waar veel weidevogels broeden. Passerende fietsers, maar zeker ook hardlopers of wandelaars met of zonder honden, leiden tot onrust bij de vogels. De vogels houden daardoor afstand van het pad, waardoor ze niet optimaal gebruik maken van de weilanden. Rust in het broedseizoen bepaalt het broedsucces van de weidevogels. Wij vragen met klem aan wandelaars en hardlopers om NIET over het hek te klimmen en alsnog over het pad te lopen.

Vogels spotten
In Groengebied Amstelland kun je nog echt wel grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters bekijken zónder ze te storen. Het Landje van Geijsel aan de Holendrechterweg, beroemd onder vogelaars, is een ideale plek voor weidevogels. In de vogelkijkhut is informatie voor bezoekers over de vogels, hun uiterlijk en de aantallen. Ook vanaf de openbare weg rond de Middelpolder en vanaf het Bultje van John en de vogelobservatiewand aan zuidzijde van de Ouderkerkerplas zijn weide- en watervogels uitstekend te spotten.

Extra toezicht honden
Overal starten vogels met broeden. Bij slootjes, meertjes, in bosjes en struiken. Onze boswachters gaan er extra op letten dat hondenbezitters zich aan de regels houden. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Hier een paar tips:

  • Let op de borden: aan de lijn, losloopgebied (onder appèl) of verboden voor honden
    Onder appèl betekent: je hond komt naar je toe op commando
  • Blijf op de paden en houd je hond dicht bij je
  • Vermijd dat je hond door beplanting en riet loopt. Vogels raken snel in paniek. Laat je hond hen niet naderen.

Met elkaar zorgen we voor de rust die de vogels verdienen.

Samenwerking bij handhaving
Recreatie Noord-Holland, Recreatie Midden-Nederland Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waternet, Landschap Noord-Holland, Goois Natuurreservaat, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Amsterdamse Bos en politie hebben afgesproken meer te gaan samenwerken op gebied van handhaving. De provincie Noord-Holland ondersteunt hen daarbij in samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN).


Meer nieuws