2022 ROOTS buitenactiviteiten - groepsfoto

Buitenavonturen voor kinderen

Publicatiedatum: 21 december 2022

De kinderen van tegenwoordig komen nog maar weinig in de natuur. Wat weten ze er nog van? Binnen spelen, gamen, televisie kijken… de binding met de natuur is verdwenen.

Dat dacht de eigenaar van ROOTS Buitenavonturen ook. Terug naar de natuur, leren hoe die natuur werkt en wat je eigen rol daarin is. Dat is hard nodig. Hij nam contact op met Groengebied Amstelland met z’n plannen om kinderen weer gevoel voor het belang van de natuur terug te geven. Het programma van ROOTS past uitstekend bij een aantal van de doelstellingen van Groengebied Amstelland: natuureducatie, bewegen en activiteiten voor de jeugd.

Wie is ROOTS?
ROOTS is drie jaar geleden opgericht door Ruud Witte. In het dagelijks leven was hij maatschappelijk werker in Amsterdam Nieuw-West. In de avonduren studeerde hij aan de AERES Hoge School in Wageningen. Hij behaalde het diploma Onderwijsondersteunend Groensector met specialisatie Bushcraft. Zijn hobby bushcraft en survival en de liefde voor de natuur is steeds meer zijn werk aan het worden.

Hij heeft in zijn vrije tijd en inmiddels parttime met hulp van stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost, AERES Hoge School in Wageningen en met toestemming van Groen Gebied Amstelland, een concept voor kinderen ontwikkeld in het gebied bij de Hoge Dijk en de Gaasperzoom. Het programma heet Survival voor Kids.

Survival voor kids
ROOTS zet zich in om zoveel mogelijk kinderen te verbinden met de natuur, de mogelijkheid te bieden om buiten te zijn en zich te ontwikkelen op persoonlijk vlak. Kinderen leren basissurvivaltechnieken zoals vuur maken, shelter/hut bouwen, een mes en zaag leren gebruiken, maar ook doorzetten, zintuigen gebruiken, respect hebben voor elkaar en de natuur en samenwerken. Samen maken ze een zogenaamd ‘stadsgeriefbos’, dat de biodiversiteit verbetert in het gebied. Een bos, waarin mens en plant, plant/dier en dier/dier langdurig kunnen samenleven. De wilg bijvoorbeeld produceert takken, waarmee kinderen nesten leren bouwen, waar vervolgens eenden of vogels in nestelen. De eend of vogel verlaat na het broedseizoen het nest, dat vervolgens dient als slaapplek voor insecten om de winter door te komen. 

2022 ROOTS buitenactiviteiten - jongen met slangenhuid // roots_-_jongen_met_slangenhuid_-_klein.jpg (90 K) 2022 ROOTS buitenactiviteiten - jongen slingeren aan boom // roots_-_jongen_in_boom_slingeren_-_klein.jpg (132 K)

(linkerfoto: jongen met slangenhuid. Rechterfoto: jongen slingerend aan lianen van een boom)

Quote van deelnemer 8 jaar oud

“Ik heb de ringslang ontdekt en stammetjes geplaatst waarop nu zwammetjes groeien. Met weegbree kan ik bloed stelpen als ik een wondje heb. En van watermunt maak ik thee voor mijn oma”

Goede begeleiding
De ROOTS-activiteiten met begeleiding zijn op zondagochtend. Begeleiders zijn ervaren bushcraft en/of survivelaars die respectvol omgaan met de natuur. ROOTS verzorgt verder ook buitenactiviteiten voor basisscholen, buitenschoolse opvang of verjaardagsfeestjes.

Populair
ROOTS deelde met ons de resultaten over het eerste seizoen.

  • 31 feestjes, waarbij rond de 300 kinderen kennis konden maken met bushcraft/survival en het natuurgebied
  • Een survivaltraining voor twee buitenschoolse opvangen uit de omgeving, voor 40 kinderen
  • 37 deelnemers aan het jaarprogramma, voor één of meer edities. Een editie (zogenaamd seizoen) bestaat uit minimaal 10 lessen. Van deze groep hebben er:

     11 aan 1 seizoen deelgenomen

     14 aan 2 seizoenen deelgenomen

     13 aan 3 seizoenen deelgenomen

     7 aan 4 seizoenen deelgenomen

     5 aan 5 seizoenen deelgenomen
     * 3 kinderen hebben zich al ingeschreven voor 2023

In totaal hebben er 377 kinderen kennis gemaakt met het natuurgebied en hebben ze minimaal 2 uur buiten in de natuur doorgebracht. Dat is toch een prachtig resultaat!

Toekomst
ROOTS Buitenavonturen is druk bezig met het ontwikkelen van een Buiten Buitenschoolse opvang. Begin mei wil ROOTS de deuren openen van deze bijzondere vorm van buitenschoolse opvang.

Meer informatie
Bekijk meer informatie op www.buitenavonturen.nl


Meer nieuws