2022 Snoeien in PEN-bos 3

Snoeiwerk in de winterperiode

Publicatiedatum: 13 december 2022

Ook deze winter gaan we weer op verschillende plaatsen bomen snoeien. Dat klinkt misschien wat gek, want alle bomen zijn toch nodig?

Door te snoeien zorgen we voor meer ruimte voor bomen om volledig uit te kunnen groeien.

Snoeien voor biodiversiteit
De keuze welke boom het beste kan uitgroeien heeft te maken met hoe oud een boom kan worden. Zo zal vaak een eik, beuk of iep de voorkeur krijgen boven een wilg of populier. De kunst is om de samenstelling van de bomen divers te laten zijn. Dit noemen we een ‘diverse houtopstand creëren’. Hierdoor is er weinig ruimte voor ziektes en plagen. Een stuk bos (een zogenaamd bosvak) met alleen eikenbomen is veel vatbaarder voor bijvoorbeeld de eikenprocessierups dan een bosvak met allerlei soorten bomen. De biodiversiteit speelt dus een belangrijke rol in het maken van keuzes.

Licht voor lagere planten
Door bomen te snoeien krijgen heesters en planten die lager blijven ook meer ruimt en licht om te groeien. In een stuk bos met alleen maar bomen zal op een gegeven moment niets meer op de bodem groeien. Hierdoor ontbreekt het vogels en zoogdieren aan een belangrijke schuilplek. 

Training snoeien
Snoeien of uitdunnen moet je leren en ook voor het gebruik van de motorkettingzaag - of tegenwoordig de elektrische variant - heb je scholing nodig om dit veilig te kunnen doen. Onze aannemers die de klussen uitvoeren, zijn hierin getraind en krijgen regelmatig opfriscursussen. Dat geldt ook voor onze boswachters. Zij moeten in geval van nood een boom kunnen omzagen, die bijvoorbeeld over een fietspad heen is gevallen.

Hoe werkt een motorkettingzaag? Wat zijn de gevaren? En hoe onderhoud je de zaag? Dit zijn onderwerpen in de cursus Motorkettingzaag. Na één dag theorie en drie dagen praktijk, waarin je moet laten zien dat je de motorkettingzaag veilig kunt gebruiken, is boswachter Boy geslaagd voor zijn opleiding. Gefeliciteerd Boy!


Meer nieuws