Bij in bloem

Doe je mee met bijen tellen?

Publicatiedatum: 14 april 2021

Dit weekend is het zover: op 17 & 18 april is de Nationale Bijentelling. Alle hulp is welkom, en meedoen is heel makkelijk! Ook als je niet veel van bijen afweet, kun je zo een half uurtje meetellen.

Landelijk bijenonderzoek
Zoals je in ons eerder bijenartikel hebt kunnen lezen, gaat het niet goed met de bijen in Nederland. Een groot deel van de bijna 360 bijensoorten in ons land wordt met uitsterven bedreigd. Extra reden dus om dit weekend even te helpen bij dit landelijke onderzoek ten behoeve van de wilde bij!

Het doel van de bijentelling
Waarom we bijen zouden moeten tellen? Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. De resultaten van de Nationale Bijentelling worden opgeslagen in een landelijk databestand, waar bijvoorbeeld in bij wordt gehouden waar welke bijsoorten voorkomen. Door de komende jaren te blijven tellen, wordt duidelijk welke soorten in aantal voor- of achteruitgaan. Op deze manier worden trends in bijenpopulaties in tuinen zichtbaar en kunnen bijen beter beschermd worden.

2021 Bij in close-up // bij_closeup_.jpg (41 K)

Tel ook mee
Ook als je niet zoveel over bijen weet, kun je eenvoudig meehelpen tellen in je tuin of balkon dit weekend. Op de Nationale Bijentelling website vind je een telformulier én een handige bijengids. Hiermee kun je de vijftien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkennen. Aan de hand van leuke spelletjes kun je hier ook alvast oefenen voor de bijentelling.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Aanmelden voor de bijentelling van 17 & 18 april kan op www.nationalebijtelling.nl.


Meer nieuws