Grutto in Groengebied Amstelland

Fiets- en wandelpad in de Duivendrechtse Polder weer open

Publicatiedatum: 17 juni 2020

Het broedseizoen van de weidevogels zit erop. Het voor de belangrijke rust voor deze vogels tijdelijk gesloten fietspad in de Klein Duivendrechtse Polder is nu weer geopend.

Tijdelijke sluiting voor verbetering weidevogelstand
Groengebied Amstelland heeft de handen ineengeslagen met natuurverenigingen ANV De Amstel en IVN Amstelveen. Op hen verzoek is dit jaar opnieuw het fietspad in de Klein Duivendrechtse Polder tijdelijk gesloten, om de teruglopende weidevogelstand tegen te gaan. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat het broedsucces bij weidevogels mede bepaald wordt door het in rust kunnen broeden. In open, grote gebieden met kruidenrijk grasland. 

Belang afsluiting van dit specifieke fiets- en wandelpad
Volgens weidevogelspecialist Aad van Paassen is het van belang dat juist dit specifieke pad in de Duivendrechtse Polder werd afgesloten: “Dit fietspad doorsnijdt een deel van de polder waar relatief veel weidevogels broeden. Het gebruik van het fietspad, zeker door wandelaars met honden, leidt tot verontrusting van weidevogels. De vogels houden daarom afstand van het fietspad, waardoor ze een aantal percelen niet gebruiken die eigenlijk wel heel geschikt zijn voor het broeden. Bovendien is het broedsucces van de weidevogels deels afhankelijk van rust, dat is een factor die wij met deze afsluiting positief proberen te beïnvloeden.” 

Waarnemingen aantal weidevogels en nesten
Nu het tijdelijk gesloten fietspad weer heropend is, is het tijd om de balans op te maken. Zijn er in 2020 meer weidevogels, nesten en gezinnen waargenomen op de percelen in de Duivendrechtse Polder? Zodra de resultaten bekend zijn, komen wij daar hier uiteraard op terug!


Meer nieuws