2024 Langenackervlonder onthulling bord

Onthulling afscheidscadeau voorzitter Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 17 april 2024

Donderdag 11 april nam het bestuur van recreatieschap Groengebied Amstelland samen met programmamanager Thomas van der Klei afscheid van hun voorzitter Joyce Langenacker.

Als dank voor haar voorzitterschap kreeg zij een bord aangeboden met een verwijzing naar haar achternaam. De vlonders in de Ouderkerkerplas richting het biodiversiteitseiland heten voortaan de Langenackervlonder. Ook onthulde zij het nieuwe informatiebord op het tussenliggende eiland. 

Verbinder recreatie en natuur

Vijf jaar lang heeft mevrouw Langenacker zich ingezet voor het recreatieschap. Als burgemeester van Ouder-Amstel vertegenwoordigde zij de gemeente in de samenwerking met de gemeentes Amstelveen, Diemen, Amsterdam en de provincie Noord-Holland. De afgelopen jaren was zij altijd de verbinder tussen de thema’s recreatie en natuur. De speciale vlondernaam staat symbool voor de verbinding tussen recreatie (de stranden) en natuur (het biodiversiteitseiland). Bij de onthulling was mevrouw Langenacker zeer blij verrast haar naam te zien op het bord; een onverwacht eerbetoon aan haar.

Aanleiding van het vertrek van mevrouw Langenacker was de overstap naar een burgemeesterschap in de gemeente Zeist. Algemeen bestuurslid Matthijs van den Berg is waarnemend voorzitter van het algemeen bestuur van Groengebied Amstelland.

Biodiversiteitseiland

Op het eiland stond nog een nieuw bord klaar voor onthulling door mevrouw Langenacker. Het bord vertelt over het bijzondere eiland, dat van een recreatieplek met keurig gemaaid gras in een dichtbegroeide natuuroase voor vogels en insecten is veranderd. Aanleiding was de extreem harde storm van 2019, die bomen op het eiland verwoestte. Het bestuur wilde vervolgens graag dat het eiland teruggeven zou worden aan de natuur in plaats van bomenherstel door beheer. Het is nu een fijne thuishaven voor bijvoorbeeld vlinders, aalscholvers, winterkoninkjes en rietzangers. De diversiteit van plant en dier geeft aan dat de biodiversiteit op het eiland in balans is. Dat is precies het doel waar het recreatieschap naar streeft.

Kom snel een keer lekker wandelen rond de Ouderkerkerplas en bezoek het eiland met het informatiebord! Spot de aalscholvers met gespreide vleugels boven in de kale bomen of geniet van de rondvliegende dagpauwoogvlinders.

2024 Biodiversiteitseiland onthulling bord AB-bestuur // 2024_ab_bestuursleden_nieuw_bord_biodiversiteitseiland_ouderkerkerplas.jpg (113 K)

(foto onthulling bord biodiversiteitseiland: v.l.n.r. Rocco Piers, Joyce Langenacker, Matthijs van den Berg, Jan-Bert Vroege, Floor Gordon en Thomas van der Klei)

Foto bovenaan artikel: Mevrouw Joyce Langenacker onthult het bord Langenackervlonder bij de Ouderkerkerplas.


Meer nieuws