Zeilen Ouderkerkerplas

Zomerseizoen van start

Publicatiedatum: 14 april 2023

Hoera! Het zomerseizoen in Groengebied Amstelland gaat op 15 april van start! De toiletten gaan open, grote vuilcontainers staan bij ligweides en honden mogen niet meer op de stranden.

Het seizoen (we noemen het officieel het recreatieseizoen) loopt van 15 april tot 15 oktober. Vanaf nu wijzigen een aantal zaken in de recreatiegebieden. 

Toiletten weer open
De toiletblokken zijn overal weer geopend. Op dit moment is binnen zo’n blok een beperkt aantal wc’s open. Als het straks warmer en drukker wordt, dan openen we een heel blok.

Ouderkerkerplas
2 toiletblokken

  • Zandstrand
  • Groenstrand

Hoge Dijk
1 toiletblok

  • Strandje

Gaasperplas
3 toiletblokken

  • Strand zuidoever
  • Dagkampeerterrein
  • Waterspeelplaats Gaasperpark

Extra vuilcontainers
We plaatsen extra vuilcontainers op de stranden. Zowel bij de Ouderkerkerplas als bij de Gaasperplas. Zo hopen we dat de stranden en ligweides schoner blijven.

Hondenregels voor de zomer
Het uitlaatbeleid voor alle gebieden wijzigt weer vanaf 15 april. Onze boswachters houden toezicht op het naleven van de regels. 

Honden mogen tot 15 oktober niet meer op de strandjes en ligweides (officiële zwemlocaties) bij de Ouderkerkerplas, Gaasperplas en de Hoge Dijk komen uit hygiënisch oogpunt. Je kan ze natuurlijk wel op de speciale hondenstrandjes uitlaten. Daar is je hond van harte welkom.  

Officiéle zwemlocaties zijn herkenbaar aan een blauw bord bij een strandje of ligweide bij de Hoge Dijk, de Ouderkerkerplas of de Gaasperplas. 
Zwemmen - blauw bord De Hoge Dijk // blauw_bord_hoge_dijk_-_klein.jpg (43 K)

Blauw informatiebord bij een officieel zwemlocatie


Waarom geen honden op de zwemlocaties? Zonnen in hondenpoep wil niemand, toch? Bovendien heeft hondenpoep en -plas invloed op de waterkwaliteit. Het zwemwater laten we in de zomer tweewekelijks testen op aanwezige bacteriën.

In alle gebieden geldt dat honden standaard aan de lijn moeten, tenzij borden of paaltjes iets anders aangeven. Denk daarbij aan:

  • hondenlosloopgebied
  • verboden voor honden

Check bij de hoofdingangen de informatieborden met de regels. Lees de hondenflyers en kijk ook even naar de locaties met hondenstrandjes waar honden lekker los mogen lopen. 

LET OP

  • hou rekening met elkaar
    Sommige mensen zijn bang voor honden.
    Ruiters, hardlopers en fietsers houden niet van blaffende, meerennende honden. Hou je hond dan liever aan de lijn.
  • Hond los? Hou die dan ALTIJD goed in de gaten en onder appèl. Je hond komt dan op commando naar je toe. Verder veroorzaakt je hond geen overlast voor wilde dieren door er bijvoorbeeld naartoe of achteraan te rennen en hard te blaffen waardoor ze schrikken en moeten vluchten.

Overal broedseizoen
Het is nog tot 15 juni broedseizoen, dus honden zijn niet toegestaan in sommige poldergebieden. Sowieso is ons hele gebied, dus ook in waterrijke, boom- en struikrijke gedeeltes, één grote kraamkamer. Verstoring door mensen en honden kan ertoe leiden dat bijvoorbeeld vogels hun eieren of kleintjes permanent achterlaten met alle gevolgen van dien. 

Hond uitlaten Ouderkerkerplas // tweede_deel_ouderkerkerplas_wandelen_met_de_hond.jpg (93 K)
           Wandelaars met hond aan de lijn

Duiken in Ouderkerkerplas // 2_duikers_ouderkerkerplas.jpg (36 K)
Duikers in de Ouderkerkerplas

Scuba duiken, zeilen en vissen
Duiken (scuba, met luchtflessen) en zeilen is weer toegestaan op de Ouderkerkerplas. Duiken doe je vanaf de special duiklocaties. Bekijk de informatie.
Via de botenhelling aan de noordkant leg je je zeilboot makkelijk in het water. Varen met motor is niet toegestaan.
Vissen is toegestaan vanaf de oevers en op het water. Laat je inspireren voor de mooiste visplekjes en informeer je goed over geldende regels in Groengebied Amstelland. Heb je visvergunning van de Amsterdams Hengelsportvereniging altijd bij je. Onze boswachters kunnen ernaar vragen. 

Meer informatie
Op onze homepage zie je een overzicht van alle activiteiten die je in Groengebied-Amstelland kan doen: van wandelen tot vissen en van fietsen tot zwemmen.

Melding doen
Wil je iets melden (bijvoorbeeld kapotte bankjes of vuilnisbakken, scheuren in de weg of eikenprocessierups)? Maak gebruik van het meldformulier.

Vragen?
Neem dan contact op via info@groengebied-amstelland.nl. We staan je graag te woord. 


Meer nieuws