UPDATE: Zwemverbod Ouderkerkerplas opgeheven

Publicatiedatum: 11 september 2020

De omgevingsdienst heeft het zwemverbod voor de Ouderkerkerplas ingetrokken.

Er is nog wel een waarschuwing voor blauwalg bij zowel Ouderkerkerplas als Gaasperplas en de Hoge Dijk. Vandaag plaatst de beheerder de waarschuwingsborden bij de plassen. 

Waarschuwing blauwalg

Een waarschuwing voor blauwalg betekent: liever niet zwemmen in de plas. Wil je toch zwemmen? Spoel en droog je daarna goed af. Met name ouderen en jonge kinderen zouden beter niet kunnen gaan zwemmen. Waarom niet? Bij het binnen krijgen van water, kun je buikloop krijgen waardoor je kan uitdrogen. 

Blijf op de hoogte van de actuele zwemwaterkwaliteit via www.zwemwater.nl

(Oud bericht 11 september 2020)


Vanaf 11 september geldt op het zandstrand aan de Ouderkerkerplas een zwemverbod. De grote hoeveelheid blauwalg maakt dat zwemmen onverantwoord is vanwege kans op ziek worden.
Borden bij het strand geven het verbod aan. Dit verbod duurt in elk geval tot dinsdag 15 september en mogelijk ook nog voor woensdag 16 september.

Warm weer en wind boosdoeners

Omgevingsdienst Noord-Holland Noord controleert regelmatig de zwemwaterkwaliteit van de plas. Op 8 september merkten zij een grote overschrijding van blauwalg. Het warme weer van de afgelopen periode samen met de harde wind richting het strand waren de boosdoener.

Verbod en handhaving

De drie waarschuwingsborden geven aan dat er een zwemverbod is voor het strand. Blauwalg zorgt namelijk voor een risico van de gezondheid van de zwemmers. Het verbod betekent ook dat de toezichthouders of groene boa’s van Groengebied Amstelland een boete mogen geven als je toch gaat zwemmen.

Herbemonstering

De controleur neemt maandag een nieuw monster waarvan dinsdag of woensdag aanstaande de uitslag volgt. Tot die tijd blijft het zwemverbod geldig. Als alles weer in orde is, halen zij de waarschuwingsborden weer weg.

Alternatieve zwemplekken

Misschien was je juist van plan om de aankomende dagen een duik te nemen in de Ouderkerkerplas. Het wordt mooi weer en dan is een zwemverbod niet leuk. Wil je toch graag zwemmen, overweeg dan naar één van de andere zwemlocaties te gaan in Groengebied Amstelland. Het kan bij de Hoge Dijk, de Waterspeelplaats in het park of bij strand Zuidoever aan de Gaasperplas.

Check zelf de zwemwaterkwaliteit in je omgeving op www.zwemwater.nl

Meer over blauwalg en botulisme


Meer nieuws