Teek in de natuur

Doe de tekencheck na een bezoek aan de natuur

Publicatiedatum: 23 april 2024

Bezoek je graag de mooie natuur in Groengebied Amstelland? Vergeet dan niet bij thuiskomst een tekencheck te doen. Het is de Week van de Teek: een goed moment om je kennis over de teek op te frissen!

Week van de Teek
Het tekenseizoen is weer begonnen. Zoals elk jaar vindt daarom de Week van de Teek plaats om te informeren over de risico’s van tekenbeten en het voorkomen ervan. Teken kunnen namelijk ziektes als de ziekte van Lyme overbrengen. En dit wil je natuurlijk liever voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen
Teken komen door heel Nederland voor, met name in gebieden met hoog gras. De kans op een teek is een stuk minder groot bij ligweides en gazons die wekelijks gemaaid worden. Als je in gebieden met lang gras rondstruint, loop je meer risico op een tekenbeet. Vermijd dus het liefst routes door dichte begroeiing of struikgewas.

In Groengebied Amstelland zijn er overal delen te vinden waarbij we het gras expres lang houden, vanwege de biodiversiteit. Dus ook na een bezoek aan ons gebied doe je er goed aan thuis te controleren op teken. 

Zo controleer je op teken
Een teek is zo klein als een maanzaadje, slechts 1 tot 3 millimeter groot. Je ziet een teek daarom ook snel over het hoofd. Dit beestje kan je overal op het lichaam bijten. Uit onderzoek van Tekenradar.nl is gebleken dat de teek zich bij kinderen vaker op het hoofd en in de nek vast bijt. Bij volwassenen geldt dat teken met name op de benen voorkomen.

Wanneer een teek net heeft gebeten, lijkt het op een klein zwart puntje op je huid. Na enkele dagen zwelt de teek op door het opzuigen van bloed. Dan verandert het in een grijs- of bruingekleurd bolletje ter grootte van een erwt. 

Teek // teek_gratis_pixaby.jpg (13 K)

Wat doe je bij een tekenbeet?
Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk van de huid te verwijderen. Hoe langer een teek blijft zitten, hoe groter de kans dat er ziekteverwekkers worden overgedragen. Gebruik voor het verwijderen geen alcohol of andere middelen, een tekenkaart is voldoende.

  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit.
  • Noteer de datum en plek van de beet op het lichaam.
  • Overleg met de huisarts wanneer de teek er langer dan 24 uur zat of er verdere behandeling nodig is.
  • Heb je de teek binnen 24 uur verwijderd? Let de komende 3 maanden op het ontstaan van een rode kring op de huid rond de beet of Lyme gerelateerde klachten.
  • Neem contact op met de huisarts in geval van rode kring of klachten en geef aan dat je gebeten bent door een teek. 

Kijk voor meer informatie over teken en tekenbeten op de website van RIVM.


Meer nieuws