Buitenplaats Oostermeer - Groengebied Amstelland

Open Monumentendag in Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 8 september 2023

Elk jaar vindt Open Monumentendag plaats in het tweede weekend van september. Tijdens dit landelijke evenement openen ook in Groengebied Amstelland monumenten hun deuren voor publiek.

Duik in het verleden

In Groengebied Amstelland is veel bijzondere geschiedenis te vinden. Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september, is de perfecte gelegenheid om een duik in het verleden te nemen. Van historische gebouwen, kerken, molens tot landhuizen: als bezoeker krijg je de kans om zeldzame details te bewonderen en te leren over de mensen die deze monumenten hebben gebouwd, bewoond of gebruikt. 

Cultureel erfgoed in Amstelland

Diverse monumenten in ons gebied nemen deel aan dit evenement. Zo kun je in Ouderkerk aan de Amstel onder meer een bezoek brengen aan begraafplaats Beth Haim, Museum Amstelland en Stoomgemaal Ronde Hoep. In Amstelveen opent onder andere buitenplaats Wester-Amstel haar deuren. Er vinden hier allerlei activiteiten plaats, zoals tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen.

2021 Gemaal De Ronde Hoep // oude_gemaal_ronde_hoep.jpeg (20 K)

Gemaal Ronde Hoep

Batterijen als onderdeel van verdedigingswerken

Naast de monumenten in het officiële programma van het evenement kun je in Groengebied Amstelland veel meer bijzondere historische plekken ontdekken. Zo zijn er bijvoorbeeld reconstructies van twee batterijen te zien, een soort verdedigingswal in het landschap van voor de Franse tijd. Onder dreiging van een inval van Frankrijk werd rondom Amsterdam een ring van verdedigingswerken aangelegd, een voorloper van de Stelling van Amsterdam. Hier maakten ook deze batterijen deel van uit.

2023 - Batterij te Ouderkerk aan de sluis // batterij_te_ouderkerk_aan_de_sluis_bij_groote_loopveld_1787_-_stadsarchief_amsterdam.jpg (76 K)

Batterij te Ouderkerk aan de sluis bij Groote Loopveld (1787) - Stadsarchief Amsterdam

Je vindt een van de batterijen in het Penbos in Diemen, die ook terugkomt de wandelroute in Diemerbos & Overdiemen. De tweede batterij ligt vlakbij de net zo historische Buskruitmolen in Amstelveen. Beide bezienswaardigheden zijn onderdeel van onze wandelroute in Amstelveen.

Floriade in Gaasperpark

Wist je dat het Gaasperpark ooit speciaal voor de Floriade is aangelegd? In het park zijn nog meerdere historische elementen te ontdekken, zoals het Planetarium en allerlei voormalige siertuinen die je via kronkelweggetjes tegenkomt. Ook de Waterspeeltuin en de sluisjes zijn nog een overblijfsel van de Floriade.

Van historische boerderijen tot buitenplaatsen

In ons recreatiegebied is een aantal historische boerderijen nog steeds in gebruik. De unieke bouwstijl draagt bij aan de charme van het gebied. Dit geldt ook voor de drie indrukwekkende buitenplaatsen langs de Amstel die gelukkig de tand des tijds hebben doorstaan. Wester-Amstel is tijdens Open Monumentendag te bezoeken, maar verdiep je ook eens in buitenplaats Oostermeer (foto bovenaan) en Amstelrust!

2023 - Boerderij Amstel-Land // 2023_boerderij_amstel-land.jpg (106 K)

Karakteristieke boerderij Amstel-Land in de Klein Duivendrechtsepolder

Plan je bezoek

Ben je van plan om naar Open Monumentendag te gaan? Bekijk dan vooraf even de officiële website voor informatie over deelnemende locaties, openingstijden en speciale evenementen.


Meer nieuws